Пенне 250 гр.
Томатна паста 3-4 ст.л.
Помідори 400 г
Часник 3 зубчики
Оливкова олія 2-3 ст.л.
Свіжий базилік Кілька гілочок
Цукор 1 ч.л. (за бажанням)
Тертий пармезан для подачі
Підготовка макаронів: Відваріть макарони в підсоленій воді до стану «аль денте» згідно з інструкцією на упаковці. Потім злийте воду, залишивши трохи для соусу.
Соус: У великій сковорідці на середньому вогні розігрійте оливкову олію. Додайте подрібнений часник і обсмажте до золотистого кольору.
Додавання томатної пасти: Додайте до сковорідки томатну пасту і смажте 1-2 хвилини, постійно помішуючи, щоб вона трохи карамелізувалася і розкрила свій аромат.
Додавання помідорів: Якщо використовуєте свіжі помідори, наріжте їх дрібними кубиками. Якщо консервовані — розімніть їх виделкою або наріжте. Додайте помідори до сковорідки з томатною пастою. Змішайте, додайте сіль, перець та цукор (якщо потрібно для балансу смаку). Тушкуйте соус на середньому вогні 10-15 хвилин, доки він не загусне.
Додавання базиліку: Дрібно наріжте свіжий базилік і додайте його до соусу за кілька хвилин до закінчення готування, щоб він віддав свій аромат, але не втратив свіжість.
Змішування: Додайте готові макарони до соусу, перемішайте, щоб вони рівномірно вкрилися соусом. Якщо соус занадто густий, додайте трохи води, в якій варилися макарони.
Подача: Розкладіть макарони по тарілках, посипте тертим пармезаном і прикрасьте листочками базиліку.