Паста пенне 400 гр.
Консервованi томати у власному соку 800 гр.
Оливкової олія 2 ст.л.
Велика цибулина 2 шт.
Часник 3 зуб
Цукор 2 ч.л
Сіль та свіжомелений чорний перець За смаком
Свіжий базилік Кілька листків
Тертий пармезан 150 гр.
Якщо використовуєте свіжі помідори, зробіть хрестоподібні надрізи на їх верхівках, опустіть їх на кілька секунд у кип’яток, а потім у крижану воду. Зніміть шкірку і наріжте кубиками. Якщо використовуєте консервовані томати, просто подрібніть їх у блендері або руками.
Нагрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні. Додайте нарізану цибулю і готуйте до прозорості, приблизно 5-7 хвилин. Додайте нарізаний часник і готуйте ще 1-2 хвилини, поки не з’явиться аромат. Додайте подрібнені томати (якщо використовуєте свіжі, додайте трохи томатного соку або води) і розімніть їх ложкою або виделкою. Додайте цукор, сіль та перець за смаком. Зменште вогонь і залиште соус кипіти на повільному вогні приблизно 20-30 хвилин, періодично помішуючи, поки соус не загусне. Наприкінці додайте свіжий базилік або орегано.
Варіть пасту у великій каструлі з підсоленою водою згідно з інструкціями на упаковці до стану “аль денте”. Злийте воду, залишивши трохи (приблизно 1 склянку) води від варіння пасти на випадок, якщо соус потрібно буде трохи розвести.
Додайте приготовлену пасту до сковороди з соусом і добре перемішайте, щоб паста повністю вкрилася соусом. Якщо соус занадто густий, додайте трохи води від варіння пасти. Прогрійте все разом на середньому вогні ще 1-2 хвилини.
Подавайте пасту з томатним соусом, посипавши тертим пармезаном і прикрасивши свіжими листками базиліку за бажанням.
Смачного!